Barion Pixel

Old Swan – Angol sörből a legjobb Magyar

Pálinkát főzünk. Bort csinálunk. Magyarok vagyunk. Naná!

De mi van a sörrel? Abból isszuk a legtöbbet. Ráadásul a jót szeretjük, mert kényes a gyomrunk, nem elégszünk meg bármivel!

Nem kell szégyenlősen elbújni, sőt! Büszkén kihúzhatjuk magunkat.

Magyarország nem kullog hátul a sörös nemzetek listáján. És ma már a sörfőzők között is számon tartanak minket. Söreinket.

2019 őszétől a baráti beszélgetések asztalára, az esti összejövetelek fókuszába, az ősz mélabújának, a tél hidegének, a tavasz pezsgő vibrálásának elviselésére itt van az Old Swan. A legangolabb magyar sör! Ja, nyáron is ezt választják, akik nem pusztán egy pohár színezett malátafőzelékre vágynak, hanem férfihoz és férfias ízléshez méltó prémium italra!

De hol és hogyan és mikortól? Nincs elég sör már a piacon?

Akik kóstolták az Angliában sörszerelmessé váló két gyermekkori barát ínyenc sörét, bizton állítják, nincs! Pontosabban: eddig nem volt! Az Old Swan úgy hiányzott a hazai sörös kínáló tálcákról, mint a legtöbb kommersz sörből a tradicionális összetevők legtöbbje.

Old Swan – Két simasági fiú egy nagy álma

 

Dóczi Szilárd vegyészmérnökként kezdte pályáját. Ám Szilárdot a motorüzemű gépek hajtásánál jobban érdekelte az, mi hajtja az embereket? Hagyva csapot és papot Angliába ment tanulmányútra, hogy felfedje a legjobb angol ALE és STOUT titkokat. Jól haladt, segédből gyorsan mesterré vált és a londoni Old Swan törzsközönsége már nem csupán a kiváló sörök, de a sörökről szóló mesék miatt is járt az étterembe. Szilárd pedig egyre jobb akcentussal mesélt, mesélt arról, hogyan is főzik a ködös Albion legjobb söreit. Míg nem egy vendég megkérdezte tőle: Magyarországon milyenek a sörök?

Jók lesznek! – nevetett a vendégre Szilárd, majd rövidesen kicsapolta az utolsó korsóját és tapasztalatokkal, sörfőzői titkokkal felvértezve hazajött Magyarországra. 2009-et írtuk akkor. A Dóczi ház konyhájából, pincéjéből furcsa illatok kezdtek szállni a simasági kis dombok felett. Elkezdődött! Az internetről rendelt alapanyagokból, maláta sűrítményből, komlóból, sörerjesztőből elkészültek az első palack sörök. Ihatatlanok voltak! Aztán teltek a napok, a hónapok. Nagyjából pontosan annyi sör került az árokba, mint amennyit Szilárd lefőzött. Ám egy év kísérletezés után, pont mikor a másik simasági gyerek, az addigra már bankvezetővé avanzsált Szabó László is otthon volt, elkészült az Old Swan béta verziója. Egy Stout.

A verandán ültek. Kóstoltak. Kóstoltak, és ahogy az megtörtént már máskor is, álmodozni kezdtek. Mert ha ilyen finom sört lehet készíteni, vétek lenne másoktól megvonni az örömöt. Nagyban kéne játszani.

A sör igazán remek volt, az álmok csodaszépek, ám másnap mindkettőjüket elragadta a munka, a hétköznapok nyüzsgése, amiből pár hónap után ismét csak egy frissen főzött sör (na jó, sörök) ragadta ki őket.

És megint és megint. A sör egyre jobb lett, az álmok egyre inkább kilátástalanabbak, míg nem egy véletlen folytán valaki bekiabált a kerítésen a poharakat emelgetőknek, egyetemi szinten csináljátok már a sörkóstolást! Bár közel tíz éve csak álmodoztak róla, érezték az áttörés hamarosan megtörténik. A receptek a végtelenségig ki voltak finomítva, a sörfőzéshez szükséges helyet és berendezéseket is megtalálták, 2019 nyarán belevágtak az első próbaadag lefőzésébe. Ez már nem harminc liter volt, hanem kétezer. És betyárosan jóra sikeredett. A palackokra gyorsan felkerültek a prémium márkát jelölő nemesen egyszerű Old Swan címkék, és a két simasági jó barát 2019 őszén piacra dobta a legangolabb magyar sörként hirdetett Stout-ot.

Angliában közel ezer féle sörből válogathatnak az ínyencek. Magyarországon ennek töredékéből. Ám most már ott van a listán a londoni étteremről elnevezett különlegesség is. Szupermarketekben azonban nem található meg. Ez a sör megérdemli a figyelmet. Szállodák, éttermek, vagy labdarúgó mérkőzést néző barátok búvóhelyén lesz csak megtalálható. És aki ott megtalálja egy életre rajongójává válhat.

És hogy ennek a sörmesének van-e folytatása? Természetesen van, és az is így kezdődik: Hol volt, hol nem volt, volt két simasági gyerek. Alig múltak tizhat évesek, mikor belekortyoltak az első pohár sörbe. Nem ízlett nekik, keserű volt és meleg. De titkon mindig hittek benne, sörből is van jó, és jobb. Ma már gyártják a sört és az álmaikat. Szeretnék, ha egyikből sem fogynának ki a következő ezer  évben…